Fantomsmerter. Følelsen av at noen hopper på foten min med fotballsko. (Cilejentii)
Forside Add meg Om meg Kontakt

Fantomsmerter. Følelsen av at noen hopper på foten min med fotballsko.

Har du hørt om Fantomsmerter?

De fleste som har hørt om det har kanksje hørt om de som amputerer bort en fot, men som likevel kjenner den der.
Fantomsmerter eksisterer desverre hos veldig mange ryggmargsskadde også.

Når jeg skriver om kroppen liker jeg å være helt sikker før jeg gjengir det på bloggen slik at jeg ikke gir feil informasjon.

Men denne gangen finner jeg så lite, og alle plassene jeg har lest står det at det er forskjellig fra person til person, så da må jeg skrive hvordan jeg opplever det.

 

De to siste dagene har jeg hatt syke smerter i ene foten.  Smerten lokaliserer seg på siden under foten, og kan beskrives som om noen bruker det groveste sandpapiret som finnes å rasper frem og tilbake på samme sted. Det svir, det stikker, det brenner og det blir bare verre å verre jo mer jeg tenker på det. Det vil si at akkurat nå er smerten som verst.

Nå har jeg det på et forholdsvis lite område, men noen ganger har jeg det i hele leggen. Da føles hele  leggen stram, som om det ikke er noe blod som kommer til. Av og til føles det ut som hele foten blir vridd, og det er ikke noe jeg kan gjøre for å få det bedre. 

Det verste med dette er at det er egentlig ikke smerte der.  Det kommer som oftest når jeg snur meg i sengen. Jeg må ha et teppe under hælen  og en pute mellom bena slik at det ikke skal bli trykk fra knokklene mine. (for eksempel kne mot kne og hæl mot hardt underlag over lang tid).
Når jeg snur meg og skal legge bena der de skal ligge føler jeg av og til at jeg legger dem feil, noe som gjør at hjernen tror at det er vondt. Etter det er spillet tapt. Da vil det være vondt lenge enten jeg vil det eller ikke.  Jo mer jeg prøver å ikke tenke på det jo verre blir smertene. Det dunker noe voldsomt! Av og til er det så ille at det føles ut som noen står å hopper på foten min med fotballsko, eller at noen hugger i meg med kniv.

I starten når jeg satt i rullestol føltes det ut som foten min glei til siden , og at den ble dratt inn i hjulet under stolen. Når jeg lå i sengen føltes det ut som jeg lå oppå bena mine, vridd under meg.

Den rareste fantomsmerten jeg har hatt, og hadde ganske lenge, var følelsen av at tærne krøllet seg. Da kunne jeg få de til å gå tilbake til normal ved å stirre på tærne og fortelle hodet mitt hva det måtte gjøre for å sette de på plass igjen.

Fantomsmerter kan dessuten være veldig forvirrende. Smerten er så sterk at det føles ut som det er ekte og vel så det. I starten reiste jeg på sykehuset for hver minste ting, nå er det å få   "saget av seg foten" bare en liten greie som er en del av hverdagen min. Jeg kan si det sånn, at det ikke er verdens enkleste jobb å sovne når foten føles slik. Det er ikke bare å legge seg ned å tenke "dette går over", for da blir det bare 10 ganger verre.

Noen som vil ha en ny fot?

 


 • 19.08.2012 kl.21:10
  Hørtes ikke bra ut! :S god bedring
  19.08.2012 kl.21:17
  vi kan bytte :-P

  <3 det hørtets helt grusomt ut ikke noe godt.

  varer det lenge av gangen?

  jeg har ikke fantomsmerter men fordi nervene mine er ødlagte hender det at det føles som om jeg får støt nedove rhele foten. rett og slett smerter fra nervene som blir brutt ned. det er heller ikek digg :-P men det ordner seg alltids:-)
  19.08.2012 kl.21:19
  littespelid: Det kommer litt an på om jeg klarer å la være å tenke på det. Men det er liksom litt vanskelig å slutte å tenke på noe som gjør SÅ vondt:P
  19.08.2012 kl.21:27
  Det hørtes ikke særlig godt ut! Håper det blir bra!
  11.02.2013 kl.08:24
  Var innom bloggen din fordi min samboer for over ett år siden falt på isen og fikk et trippelt brudd i foten. Tja - ikke så farlig kanskje - men når han så ble feilbehandlet på Ullevål Sykehus - og de måtte fjerne muskler og sikkert noen nerver også - vel så forandret det seg. Nå har han fått konstatert fantom smerter - og det var derfor jeg kom innom bloggen din. Må prøve å finne informasjon om dette.

  Fint å lese om det. Må være forferdelig å ha det sånn!

  Jeg føler med deg!
  11.02.2013 kl.19:25
  Morten: Hei! Det var veldig trist å høre.. Det kan være veldig vanskelig for andre å forstå hvor ille det faktisk er. Jeg får ofte svar som " huffda... " når jeg sier jeg har vondt, og jeg tenker " du skulle bare ha visst...". Det er ikke lett å forklare hvordan det føles heller fordi det er så langt ifra hva en normal følelse er. Føler med samboeren din!


  Skriv en ny kommentar

  hits