Slutt å tro at du har kontroll.. (Cilejentii)
Forside Add meg Om meg Kontakt

Slutt å tro at du har kontroll..

...for du har faktisk ikke det...

I dag har jeg hatt førerkort i 1 år og 1 måned. Jeg anser meg selv som en god sjåfør, men jeg er langt ifra utlært og har mer enn nok å lære fortsatt.
Det er dessverre ikke så enkelt som mange tror, at man består førerprøven og dermed plutselig kan kjøre som man vil. Det at du står der med førerkortet i hånden vil si at du har jobbet for å komme deg dit, men jobben er langt fra ferdig. Du må fortsette å gjøre det kjørelæreren har lært deg.Du må følge trafikkreglene og du må ha full fokus på alt som skjer både inni og rundt bilen.  Du må kunne alle trafikkreglene såpass godt at du ikke trenger å tenke for  å vite hva de forskjellige situasjonene krever av deg. Viktigst av alt er å kjøre etter forholdene og ha full fokus på kjøringen, -og ikke minst la være å gjøre unødvendige ting.

 

Hva mener jeg med unødvendige ting? Først og fremst mener jeg mobiltelefon. Vi har kommet til en tid der alle har mobiltelefoner, og attpåtil er avhengig av dem. Jeg er også en av de som aldri klarer å la telefonen ligge til vanlig. Det som er så dumt er at det er vanvittig mange som tar med seg den uvanen når de kjører bil. Enda verre er at det er mange som ikke tenker over hvor farlig det faktisk er.
For det første så er det helt ulovlig å holde på med mobiltelefon når man kjører . Det eneste som er lov er å svare og avslutte samtaler, men bare om telefonen er fastmontert i en holder. Alt annet telefonbruk er imot loven. Hvorfor er det så enkelt å bryte loven? For det andre så tar det blikket og fokuset vekk fra selve kjøringen. Si for eksempel at du skal skrive en tekstmelding.  En bilulykke kan skje på sekunder, selv om du har øynene på veien. Å skrive en tekstmelding tar i gjennomsnitt 23 sekunder å skrive når du kjører. Tenk hvor mye faren øker på de 23 sekundene, og alt som kan skje. Det virker ikke lenge der å da, men det er mer enn nok tid til å snu opp-ned på livet ditt. Det kan jeg skrive under på, som selv er et offer nettopp pga mobilbruk.

Men det er ikke bare mobilen som er farlig. Alt du gjør i bilen som ikke innebærer selve kjøringen er med på å ta vekk fokuset fra kjøringen og alt som skjer rundt. Spise , drikke, lese, skifte sang på radio, plukke opp ting i bilen , listen er uendelig. Tenker du over hva du er i ferd med å gjøre før du gjør det ? Tenker du over risikoen, sjansene, hva som kan skje? Alle de tingene virker kanskje uskyldigt, men tenker du over hvor liten tid som skal til før noe skjer blir saken en annen.

Det sier seg selv at man verken skal sminke seg, lese avisen eller holde på med telefonen når man kjører bil. Likvel er det overraskende (og forskrekkende) mange som tenker at dette bare er bagateller. Vel, da kan jeg si takk, for da har dere nettopp gjort meg om til en bagatell.

Jeg er i overkant opptatt av dette, og det er egentlig litt synd å tenke på, for det var veldig mye som skulle til før jeg tenkte skikkelig over det. En livsforvandling, en ulykke og 8 måneder på sykehuset måtte til. Men det trenger ikke være sånn for deg. Ta alle forhåndsregler når du sitter foran rattet. Pass på passasjerene dine å ikke la de få forstyrre deg.

Hva er viktigst, å skrive den meldingen, å lese avisen, eller at du faktisk overlever dagen?
 

Jeg har overlevd lastebil mot stillestående bil, farten var 70 kmt. Grunnen, telefonbruk.

Jeg kan med hånden på hjertet si at det ikke er noe jeg har lyst å oppleve igjen.

Tenk deg om når du setter deg bak rattet.


 • Camilla

  27.07.2014 kl.18:46
  Jeg er så enig med deg. Jeg svarer aldri dersom jeg får tekstmelding eller tlf mens jeg kjører, fordi jeg faktisk ikke klarer, og fordi jeg vil ikke være skyld i noen bilulykke noengang.

  Mine besteforeldre var utfor en voldsom frontkollisjon i en 80 sone her på Sunnmøre, og det er et under at ingen omkom i den ulykken, de fikk "bare" en brekt fot og hånd hver, og bestemor brakk også brystbeinet og mange ribbebein. Så de må være på et omsorgssenter til ca slutten av Sept. Grunnen til den ulykken var mest sannsynlig pga han som kjørte andre bilen sovnet.
  29.07.2014 kl.16:14
  Camilla: Bilulykker skjer hele tiden, og det finnes utallige grunner til det. Dessverre er det som oftest pga mennesket bak rattet. Det er synd å tenke på at vi bagalitaliserer noe så viktig.


  Skriv en ny kommentar

  hits