Handikappet og urettferdig behandlet. (Cilejentii)
Forside Add meg Om meg Kontakt

Handikappet og urettferdig behandlet.

 


Jeg leser stadig om mennesker som blir urettferdig behandlet. Mennesker som av forskjellige grunner ikke klarer seg alene og som derfor er avhengig av hjelp.

Hvorfor er det sånn ?

Det er 2014. Vi har både mobiltelefoner, tver, nettbrett og gudene vet hva  med touch funksjoner. Biler som kjører på elektrisitet,  fingertrykklesere og elektriske støvsugere. Man kan prate til telefonen sin, - og få svar. Internett, hvor man kan søke på hva som helst og vips så har man funnet det. Vi kan se hverandre fra andre siden av jordkloden med bare et lite tastetrykk.

Det som gjør at jeg setter alt dette i samme kategori, er at dette er ting vi faktisk ikke egentlig trenger. Det er kjekt å ha, men vi trenger det ikke.

Det vi derimot trenger, er å kunne leve et selvstendig liv, alle og enhver. Til tross for at verden har kommet så langt  har dessverre ikke alle den muligheten. Her i Norge krangler vi daglig med helsetjenestene for å kunne leve livet slik vi vil. Det virker nesten som om man plutselig blir mindre verdt når man er handikappet.  Det er  ingen selvfølge at man må på do, at man må dusje eller gjøre ting man normalt ville gjort. Istedenfor må man kjempe og argumentere for hver enkelt ting. Jeg leste i dag om en mann som må betale for å få hjelp til å plukke opp brillene, lese avisen , hente posten, skifte på sengen og lage mat.  Han er lam og klarer så vidt gjøre noe selv. Burde det da ikke være en selvfølge at han skal få hjelp til dette? Og ikke minst, hva mener de at han skal gjøre når han faktisk ikke klarer  de tingene selv? Ingen fortjener å måtte sove i skittent sengetøy, ikke kunne se  fordi man ikke får tak i brillene på gulvet eller ikke spise skikkelig fordi man ikke har noen til å lage maten.
         En jeg kjenner måtte kjempe for å få nok timer med personlig assistent til å kunne være far på en slik måte fedre skal være der for barna sine.  Alle trenger foreldrene sine, 100 %!
  Hva med hun som ble sendt på sykehjem som 21 åring. Hun var i begynnelsen av livet og måtte bo sammen med personer som var gamle og på et helt annet nivå enn hun selv var. Heldigvis er jenta sterk nok til å kjempe, noe som gjorde at kommunen til slutt snudde og lot henne flytte inn på et bo og rehabiliteringssenter  der hun fikk være med mennesker på sin egen alder.
        Jeg har selv opplevd å måtte kjempe for rettighetene mine. Som 19 åring ble jeg lam. Når sykehusoppholdet mitt var ferdig  ble jeg tilbudt sykehjemsplass i påvente av egen bolig. Heldigvis er jeg sta nok til å prate for meg selv og endte ikke innenfor veggene hos de gamle.  Nå nylig var jeg gjennom en kamp for å få midlertidig hjelp til å gå på do med hjemmesykepleien som pleiere. Søknadskontoret mente at dette ikke var nødvendig helsehjelp fordi jeg hadde en annen måte å gå på do på enn folk flest, til tross for at det er helt nødvendig.

Jeg kunne tatt opp så utrolig mye mer, for eksempel tilgjengeligheten for rullestolbrukere rundt om i byene. Latterlig!
Hvor er egentlig logikken? Av og til kan man undre seg over de som lager de såkalte «reglene». Hvorfor er det greit at de som trenger mer hjelp, kanskje ikke får hjelp i det hele tatt?  De burde fått oppleve en uke med hvordan det er å leve med et handikapp, både store og små.

DET, hadde forandret mye!

 

 

Linker til de forskjellige sakene finner du her :

http://www.agderposten.no/nyheter/kommunen-tar-fra-meg-all-verdighet-1.1329530

http://www.nhf.no/index.asp?id=82915

http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/sola/Far-vare-far-igjen-2205274.html

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Cecilie-20-ma-bo-pa-sykehjem-5581480.html


 • 29.09.2014 kl.18:10
  Vet akkurat hvordan du har det, sitter selv i rullestol og gjort det i 7 år. Men det er en vanesak som du sikkert har merket allerede! Lest hele bloggen din nå, blir så nysgjerrig når jeg leser om andre som sitter i rullestol, fin blogg btw!

  Stå påå og prøv å ta det meste med et smil! :)
  29.09.2014 kl.19:12
  Helene Mariell Pedersen: Det er veldig vanesak og noe som går veldig bra :) Takk for kommentar :) Jeg tar alltid alt med et smil ;)

  Ove Kristian

  01.10.2014 kl.00:22
  Synes det er dumt at det fremdeles er slik at det skal spares på de svakeste i samfunnet.


  Skriv en ny kommentar

  hits