Funksjonsfriskes tanker om seksualitet og funksjonsnedsettelser (Cilejentii)
Forside Add meg Om meg Kontakt

Funksjonsfriskes tanker om seksualitet og funksjonsnedsettelser

 

 

 

Hva tenker funksjonsfriske om seksualitet og funksjonsnedsettelser?


Seksualitet er spennende, det er unikt og interessant, enten det er alene eller med en eller flere partnere.
Når noe er nytt og ukjent, kan det være både skummelt, spennende, interessant, og pirrende alt ettersom hva det er.Ingen mennesker er like og alle har forskjellige reaksjoner , behov .ønsker og lyster.

I Juni 2013 laget jeg en profil på et nettsted hvor man kan være seg selv uansett hvordan man tenker eller hva man liker. Målet mitt var å finne ut hva funksjonsfriske mennesker egentlig tenker om seksualitet og funksjonsnedsettelser.

Spørsmålet lød : «Hva tenker du om sex og handikap?»

I 1,5 år har det rent inn med meldinger fra både menn og kvinner i aldersgruppen 16-80 år. Svarene har vært varierte, spennende, lærerike, overraskende og ikke minst reflekterte. Jeg som mange andre med funksjonsnedsettelser tenkte at det var mye negativitet rundt dette, men jeg kan utrolig nok telle på under 10 fingre hvor mange som har svart noe annet enn positivt. Jeg har fått til sammen hundrevis av meldinger, kanskje mer.

 

De vanligste svarene er «Hvorfor spør du om det egentlig, det er vel ikke et problem?», «Det er personen man er intim med som har noe å si, ikke handikappet», og «utfordringer er til for å løses!»

 

Noen av de svarene jeg liker best er når det tikker inn meldinger fra funksjonsfriske mennesker som har erfaring med å være seksuell med en person som har funksjonsnedsettelser. Veldig mange av dem sier at det har vært en av de beste opplevelsene de har hatt fordi man må tenke annerledes og bruke fantasien.

Menneskene jeg har pratet med har også vært veldig nysgjerrige og har takket meg for at jeg har vært åpen og svart på det de har lurt på. Det er dessverre mye uvitenhet rundt dette, og de blir oppriktig takknemlig når jeg kan svare på ting de gjerne har lurt på lenge.

De fleste syns det høres spennende ut og noen rett å slett tenner på det. Spesielt de som driver med Bdsm..BDSM er en utvidet forkortelse for sadomasochisme og står helt konkret for: Bondage & Discipline, Dominance& Submission, Sadism & Masochism. Det er rett å slett en lek med roller og maktforskjeller.Det at en person er «hjelpesløs» eller ikke kan gjøre like mye motstand er derfor et pluss i leken.

Etter alle meldingene og alle samtalene jeg har hatt om dette kan jeg konkludere med at det er veldig lite negativitet rundt det. Det er dessverre ikke et tema som blir snakket veldig mye om, og det går fortsatt under det som er tabu.

Det er mange som automatisk tror at andre tenker negativt om det, og nettopp derfor har jeg gjort dette. Ingen personer er like, ei heller funksjonsnedsettelser og kropper. Svarene jeg har fått har vært på generelt grunnlag.

Under ser du noen av de siste svarene jeg har fått.

Mann 25:

 • Selvfølgelig går det å ha sex om man er handikap. De er like mye sexlyste som andre. Ingen problem det :)

Mann 42:

 • Jeg tenker vel det at har du først møtt en som ser forbi det at du sitter i rullestol, så er det meste mulig.

Mann 21:

 • tenker ganske enkelt at finner man noen man blir glad i er det på tross av handikapp og utsenende eller vekt elelr hva det måtte være :) har aldri hatt sex med noen som har vært handikappet men er ikke en veldig seksull person sånn i utgangspuktet :P men jeg tror hadde jeg funnet en/ei som var handikappet eller noe sånnt så hadde ikke det brydd meg detgrann, jeg blir liksom tent av mennesket og personligheten ikke nødvendigvis utseende/ handikapp...

Mann 34:

 • Hei! Litt svar ang det du lurer på i teksta, har endel erfaring med sex med jente i rullestol, du er jo ikke en annen person for at du er blitt så (u)heldig og havnet i rullestol, man må da bruke fantasien og hjelpemidler, sexhuske hjalp oss veldi, da fikk vi mye variasjon i sex. Oral sex var heller ikke no problem, brukte også sexmøbler sp vi fikk drevet med doggy og anal på tilnærmet normal måte. Bdsm var heller ikke no problem for oss! Ja dette krever endel av mannen fysisk men det er såå verdt det!

Dame 31:

 • Skulle det være et hinder? Kan ikke forestille meg det, så lenge begge nyter sex så er det vel bare å kjøre på :) Sikkert veldig spennende vil jeg tro :)

Mann 35:

 • Sex og handikap er ikke noe problem. Det er personen som en er sammen med dens personlighet som teller og ikke handikappet, det er bonuset

Dame 28:

 • Sex and handicap, certainly there is no boundary when it comes to making love!!
  it is purely mental block on the physical disability or looks or features

Mann 35:

 • Har kun veldig grunnleggende erfaring med sex hvor partner er i en rullestol, men det var kanskje min beste opplevelse så langt.

 

Ingen personer er like, ei heller funksjonsnedsettelser og kropper. Svarene jeg har fått har vært på generelt grunnlag.

 

 

 

 


 • 10.03.2015 kl.20:36
  så bra du faktisk setter fokus på det. jeg har ryggmargsbrokk og er aktiv selv. det er ikke noe problem. jeg har en samboer som jeg har vært sammen med i 2 år og vi har det veldig bra seksuelt! Jeg er ikke flau eller har tenkt at jeg må tie om det tema, for det er bare en del av det å være menneske. man har lyster og drifter som gjør at en trekkes mot andre personer seksuelt akkurat som alle andre "funksjonsfriske". jeg synes ikke vi skal si at det er så stor forskjell egentlig
  10.03.2015 kl.21:51
  Jeg så faktisk et program om dette temaet på tv for et par år siden. Jeg har jo aldri tenkt i de baner egentlig- hvordan man kan ha sex hvis man for eksempel havner i rullestol. For å si det sånn- de i det programmet hadde mye mer spennende sex enn meg i alle fall, med alle sine husker, stoler og hva de nå måtte bruke ;)

  Ikke at jeg er så opptatt av andre sitt sexliv, men jeg må jo si jeg blei litt glad inni meg, når jeg så hvor bra de faktisk hadde det, og alt de kunne gjøre- det er jo faktisk ingen hemning, sånn egentlig :)

  Dette er kanskje et fryktelig teit spørsmål, men jeg spør fordi jeg ikke veit.... Når man er lam, si fra livet og ned, har man fortsatt følelser i underlivet, eller kan det også bli borte på lik linje med følelsene i beina? Jeg veit jo om gutter som fortsatt får den til å stå, og det krever jo følsomhet- men finnes det tilfeller der alt liksom forsvinner? Som sagt, kanskje et teit spørsmål :/
  10.03.2015 kl.22:55
  Elin Slåen: Ingen spørsmål er teite Elin! Det å være lam kan innebære to ting. Motorisk og sensorisk lammelse. Motorisk er bevegelse og sensorisk er følelse. De fleste som blir lam blir lam både motorisk og sensorisk, og da gjelder det alt fra hvor i ryggen nervene slutter å fungere. Det er nervene i ryggen som avgjører hva som fungerer, og slutter de å fungere, si fra livet og ned, så inkluderer det absolutt alt. Noen, som meg, har en innkomplett skade, det vil si at noen nerver er inntakte og dermed kan man få flekkvis sensorisk følelse, men hvor det blir er helt forskjellig fra person til person. Så svaret er vel egentlig ja, som oftest når man blir lam forsvinner absolutt alt :)
  10.03.2015 kl.22:59
  Madeleine: Så bra at du er åpen og føler du kan snakke om det. Og ikke minst at dere har det så bra! Det å ha en partner man stoler på og som man har det bra sammen med har utrolig mye å si.
  11.03.2015 kl.17:44
  Nei, sant, men noen ganger tenker man vel at visse ting er noe man bør vite fra før, og da føles det litt teit å spørre :)

  Men takk for svar- nå lærte jeg noe nytt :)


  Skriv en ny kommentar

  hits